Drama

 

 Drama

Vissa barn lär sig genom estetiska sätt att uttrycka sig på och andra barn lär sig genom att till exempel lyssna in och imitera, därför är det viktigt att erbjuda genom olika aktiviteter för att ge barnen störst möjlighet till lärande. Det är mycket viktigt att även jag som pedagog är öppen för att barnen kan komma att lära sig något som inte var min tanke från början, men ändå spinna vidare på det barnen intresserat sig för. Jag bör även vara medveten om hur mitt agerande påverkar vad och hur barnen lär sig. Viktigt att tänka på är hur jag rör mig samt pratar, hur rummet där jag utför en aktiviteten i är utformat, hur begränsas barnen osv. (Leijon 2013 ss. 62-63).

 

 Jag tänker att kunnande handlar om när hypoteser och användning stämmer överens. Det vill säga att ha en kunskap om något och använda den kunskapen i olika situationer.  Jag tror att man lär sig genom sina upplevelser och att efterlikna. Lärandet sker i en process. Man prövar sig fram för att hitta ett sätt som fungerar. Gör det inte det så fortsätter man genom att förändra processen tills det att man lyckas.

 

Jag brukar ofta associera min ridning till just ordet lärande. Att genom olika övningar testa sig fram med små fina hjälper på hästen, för att tillslut genomföra olika rörelser som till exempel piruettgalopp, seriebyten eller för att få till fina övergångar mellan piaff och passage. Alla små finjusteringar hjälper mig i lärandet för att utföra rörelserna bättre och bättre och utvecklas som dressyrryttare. Att inspireras av andra duktiga ryttare och min tränare är en stor del i mitt lärande. Man tar efter och försöker tänka att man vill att det ska se lika lätt och fint ut som när de rider. Åter till mitt yrkesval som förskollärare. Jag försöker jag tänka att jag är deras lärare i början på livet. Jag är en viktig förebild för deras lärande. Det är avgörande hur jag presenterar material och aktiviteter, vad jag erbjuder och hur jag erbjuder det.

 

Om jag till exempel läser en bok för barnen inbjuder det till lärande, men om barnen får lyssna på sagan tonsatt leder det till en annan sorts lärande. Får barnen själva dramatisera sagan inbjuder det till ytterligare lärande. Att använda olika sorters presentationer av en saga leder till mer lärande. Att vara påhittig, hitta nya vägar och bjuda in barnen till delaktighet i olika sorters lärande. Leijon (2013 s.54-55) menar att medierat lärande handlar om att använda sig utav olika redskap som musik, drama och bild. Dessa leder till olika ingångar i lärandet.

 

Jag tror aldrig man slutar lära sig. Man lär sig nya saker varje dag genom bra och dåliga upplevelser. I samspel med andra människor lär man sig oavbrutet både om sig själv och om andra människor. Jag upplever att man formas till att bli den man är genom att imitera det man tycker om hos andra och ta efter det för att bli en bättre människa samt att komma till insikt med, genom interaktion med andra människor, hur man inte vill bli och upplevas.  Leijon (2013 s.54) menar att man lär genom kommunikation med andra människor, en kommunikation som skapar mening leder till lärande, utifrån den sociokulturella synvinkeln.

 _______________________________________________________

 Berörda kursmål:

självständigt planera, genomföra, utvärdera och kritiskt reflektera över tematiskt arbete där estetiska lärprocesser är utgångspunkt för att undersöka och bearbeta olika kunskapsområden.

utifrån estetiska lärprocesser planera, genomföra, utvärdera och kritiskt granska didaktiskt material med fokus på barns lärande.

redogöra för och problematisera aktuell didaktisk forskning med relevans för barns språkliga, matematiska och estetiska lärprocesser.

•  kritiskt granska och analysera olika vetenskapliga texter med relevans för kursens innehåll och för den kommande yrkesrollen.

• skriva och bearbeta texter enligt vedertagen svensk skriftspråksnorm och använda källhänvisningsteknik enligt Harvardsystemet.

 

 

 

 

 _________________________________________________________

Referens

Amhag, Lisbeth, Kupferberg, Feiwel & Leijon, Marie (red.) (2013). Medierat lärande och pedagogisk mångfald. Lund: Studentlitteratur.

 




Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0