Matematik WS Timmele förskola

 

 Matematik Workshop med Carina Mattson


Carina Mattson(1) från Timmele förskola hade mycket inspirerande material med sig till workshopen i matematik. Vi fick prova på en hel del av hennes material vilket var väldigt roligt.

Läroplan för förskolan ( Lpfö 98. [Ny, rev. utg.] (2010) menar att varje barn skall utveckla sin förmåga att använda matematik för att undersöka, reflektera över och pröva olika lösningar av egna och andras problemställningar. Utveckla  sin förmåga att urskilja, uttrycka, undersöka och använda matematiska begrepp och samband mellan begrepp, utvecklar sin matematiska förmåga att föra och följa resonemang. Samt utveckla sin förståelse för rum, form, läge och riktning och grundläggande egenskaper hos mängder, antal, ordning och talbegrepp samt för mätning, tid och förändring.

Dessa ovanstående mål inom matematik i läroplanen kan man enkelt följa med hjälp av de olika aktiviteter som Carina visade. Jag vill ge Carina Mattson ett stort tack för en väl utförd genomgång av olika material och jag hoppas att utbildningen i framtiden tar till vara på Carina Mattson och använder henne i en betydligt större utsträckning än en workshop. Hon inspirerade verkligen mig! :)


Emanuelsson & Doverborg (2006) menar att lärare i förskolan har stort inflytande över barns lärande. Vår inställning  påverkar barnens. Jag själv har en del negativa erfarenheter när det kommer till matematik och jag har alltid varit negativt inställd till matematik då det är något som jag är mindre bra på. Dock tycker jag att arbetet med barnen på förskolan och den matematiken man bygger upp tillsammans med barnen är roligt. Det är avgörande för barnen om  jag  är positiv eller negativ till det jag gör. Barns första möte med matematik sker i förskolan och jag ser det som viktigt att jag tar ansvar för att det blir positivt och sker på ett lekfullt sätt. Carina (1) nämnde även att det var viktigt att ha en balans mellan det spontana och det planerade. Jag märkte till exempel nu under min senaste VFU hur ett barn tydligt sorterade och delade in de olika djuren i leken. Djur såsom katt, kanin och häst fick vara i en grupp medans dinosaurier, lejon och tigrar fick vara tillsammans. Jag frågade pojken om  hunden fick vara med dinosaurierna, men det gick inte för då skulle han bli uppäten, så det var bättre om han var med de andra ”snälla” djuren, dinosaurier är elaka, sa han. Matematiken finns överallt omkring oss och man behöver inte göra det så svårt. Både inomhus och utumhus kan vi skapa aktiviteter tillsammans med barnen men även bara observera dem i leken.

 

Något jag tyckte var bra som Carina visade på workshopen var mat och sovklockan med bilder. Här kan man på ett konkret sätt visa barnen, speciellt de som är i behov av hjälpmedel eller i behov av särskilt stöd på ett enkelt sätt hur dagordningen ser ut, tänker jag.
Vi fick även i början av WS  rösta. Carina visade hur man kunde synliggöra matematik och demokrati i en aktivitet. Vi fick välja mellan tre olika resor som var på en bild vid varsitt rör. Alla fick lägga varsin kula i det röret som den resan man valt. När alla röstat räknade vi högt tillsammans. i en aktivitet med barnen leder detta till samtal kring:Vilken hade flest,färst? Hur många ville..? osv.

För att göra matematiken synlig, kan vi som pedagoger leda utmanande och meningsfulla aktiviteter för att barnen skall få, utifrån sina egna förutsättningar uppleva den matematik som finns ( Emanuelsson, Doverborg,2006).

 


”Barn vill lösa problem, barn vill kunna.”

Carina Mattson




 


 

 

_________________________________________________________________


Berörda kursmål:
Skriva och bearbeta texter enligt vedertagen svensk skriftspråksnorm och använda källhänvisningsteknik enligt Harvardsystemet.


Redogöra för och problematisera aktuell didaktisk forskning med relevans för barns språkliga, matematiska och estetiska lärprocesser.


Kritiskt granska och analysera olika vetenskapliga texter med relevans för kursens innehåll och för den kommande yrkesrollen.

 

Förhålla sig kritisk till olika teorier och metoder för språkliga och matematiska lärprocesser.

 

 

____________________________________________________________________

Referenser:

(1)Carina Mattson ”Matematik workshop” högskolan Borås, Campus Varberg 2015-03-19


Emanuelsson, Göran & Doverborg, Elisabet (red.) (2006). Matematik i förskolan. 1. uppl. Göteborg: NCM/Nämnaren, Göteborgs universitet


Läroplan för förskolan Lpfö 98. [Ny, rev. utg.] (2010). Stockholm: Skolverket

Tillgänglig: http://www.skolverket.se/publikationer?id=2442


 




Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0