Föreläsning GAKK
Föreläsning med Camilla Carlsson
Jag tyckte att denna föreläsningen var mycket inspirerande. Camilla berättade om GAKK- Grafisk alternativ och kompletterande kommunikation.
Hur kan man hjälpa människor att få ett alternativt språk? Hur kan man hjälpa till att utveckla ett språk?Carlsson (1) menar att personer som är hjälpmedelsberoende kan använda sig utav föremål, foton, symboler och talande hjälpmedel/dator.
BRO- Barnet redskapen omgivningen. Dessa tre områden skall ses över innan man börjar hjälpa barnet. (Kommunikationsredskap) kommunikativa metoder kan vara till exempel tecken, bilder men även verbalt. Desto fler metoder desto bättre, menar Carlsson (1).
Camilla pratade även om barns blyghet och att detta kan vara att de inte förstår och att det är viktigt att vara uppmärksam på detta.
Camilla talade även om tolkning av verbala budskap,dvs olika uttryck såsom
"Det ska vi göra senare", När är senare? Detta är ett otydligt svar som kan göra ett barn oroligt.
Detta kan störa honom/ henne under dagen, vilket kan leda till att de får svårt att sitta still och det kan även resultera i olika negativa beteenden. Det är viktigt att vara tydlig om när saker och ting skall ske.
Tydliggörande pedagogik
Tid när?
Rummet/miljö hur ser d ut? Ge en bild.
Person? vilka skall med?, (detta kan kännas skönt att veta.)
Innehåll vad ska vi göra där?
Detta är skönt att veta även för vuxna, tänk då för barnen! att tydliggöra så att alla har förstått är viktigt. Tala på en nivå så barnen förstår.
”Från föremål, det konkreta! Till det abstrakta.”
Camilla Carlsson
Vidare talade Camilla om Bliss. Bliss skapades redan under andra världskriget och är inspirerat av kinesiska. Det en karta med olika symboler.Verb, adjektiv, substrantiv, 120 symboler i kombinationer och uppdelat på kartan i olika färger.
Vi såg en film om Mustafa o Fredrik som berörde mig. Dessa två människor satt i rullstol, De kunde inte prata, de kunde inte kontrollera sina kroppsrörelser så att den ena killen satt fast i rullstollen med handlederna. Man blir först ledsen när man ser dem, för man tycker så synd om dem. Hur känns det i kroppen på dem? Har dem ont? Båda har fått möjligheten att använda Bliss. En total lycka för dem båda, de kan göra sig förstådda! Detta gjorde mig nästan tårögd hur de satt och berätta genom sina blisstavlor om saker de varit med om tillsammans, de skämtade och berättade hur glada dem var att kunna använda sig av detta. Mustafa hade en pinne från pannan som han pekade med och Fredrik hade en laserstråle så sina glasögon. Mustafa tyckte pinne var bäst, den kan inte batteriet ta slut i, sa han och skrattade.Helt fantastiskt hur de får möjlighet att kommunicera!
De får en mening, att kunna uttrycka sig.
Med hjälp av Bliss kan de förmedla sig och uttrycka sina känslor.
Camilla pratade sedan om hjälpmedlet pekprata, målet här är att bli självständig.
Till exempel : Nu skall vi ha samling (kort på samling) Sen skall du prova gå på toaletten (bild på toalett) Sen ska du klä på dig (peka på ett kort med bild på kläder) och sen går vi ut (bild på gården)
Man kan även använda sig utav samtalsmatta. En intervju, vad tycker barnet?
vad är Bra/ dåligt
Jag vill inte
Ge barnet en bild på exempelvis utegården, vart sätter barnet kortet? Bra / dåligt eller jag vill inte.
Hur svarade barnet förra gången? Utvärdera.
Skriva ut bilder kan man göra på:
Papunet.net (Pictogram, Pcs)
”En bild är en symbol på en konkret verklighet. Kunskap för verkligheten behövs för att ha förståelse för bilden.” Camilla Carlsson
Mot slutet tog Camilla upp uttryck som kan ge dubbla budskap.t.ex. "Hålla ett öga på", "rosor på kinderna" eller se upp för tåg". Detta kan tolkas konkret av barnen. Hur håller man ett öga? Barnen tittar upp i luften efter tåget, eller springer och ser sig i spegeln och ser om de har en ros på kinden osv...
Tips!
Carlsson (1) menar att vi skall använda rena bilder för att barnen inte ska fastna vid andra saker i bilden.
Tänk också på perspektiv i bilden. Din eller barnets upplevelse? Bilder kan ge en beröringspunkt och förstärkningar av en upplevelse. Ex. Vid ett tillfälle när ett barn ridit på en häst. Barnets perspektiv är uppifrån ner på hästens huvud, värt att tänka påJ
En bra App: Tala med symboler (iPad) Grid player.
____________________________________________________________________________
Föreläsning, Camilla Carlsson ”GAKK” Högskolan Borås Campus Varberg 2015-06-01
_____________________________________________
Berörda kursmål:
• redogöra för och kritiskt granska olika metoder för att på ett tidigt stadium kartlägga, identifiera och förebygga kommunikativa svårigheter.
tillämpa och motivera användandet av olika digitala redskap för att stödja barns utveckling