Bilaga Litteraturseminarie
BILAGA
Här kommer min text utifrån Litteraturseminariet:
Nu ler Vygotskij
Igår hade vi litteraturseminarie med Mats. vi blev indelade i grupper för att diskutera våra frågesvar och återsamlades sedan för en kort sammanfattning och diskussion.
• Vad tar du med dig som det viktigaste för just dig från den här boken?
Det viktigaste jag tar med mig ifrån boken är exempelvis begreppet ” att förstå text, det muntliga, det gemensamma och undervisningens möjligheter”. Att ta emot frågor utgör en stor betydelse för elevernas lärande. Det stod mycket om hur lärarna ofta ber om tystnad i klassrummet. Det känns lite som att läraryrket är invaggat i någon slags envägs kommunikation, vilket inte är så bra. I ett klassrum bör eleverna vara aktiva och deltagande för att skapa ett meningsskapande klimat och motiverade elever.
Att upptäcka ett innehåll kan förändra relationer genom att eleverna får agera ihop, göra, tänka, fråga och söka svar tillsammans. Lärandet idag består ofta av för mycket fostrande. Lärare blir allt för fostrande bara för att de tror att de måste det. Istället bör man fokusera på samspel och gemenskap och att kommunicera med eleverna.
• Vad blir bokens viktigaste kapitel för ditt eget sätt att tänka som pedagog?
LÄRARE ”- Hur blir man en sån? Jag menar varför?”
Detta kapitlet fick mig att tänka till lite extra som pedagog. Till exempel de två bilderna på ett barns syn på att lära sig läsa. Det låg mycket arbete bakom elevens nya möjligheter till att lära sig att läsa. Eleven hade från början ett illa skadat självförtroende, men redan efter ett år hade elevens syn på lärandet, alltså att lära sig läsa, utvecklats till något positivt. Det intressanta är hur läraren genom sin undervisning kunde utveckla elevens förmåga att läsa. Läraren såg framtiden i elevens lärande, inte gårdagen i det som brast. Jag tror det är viktigt som lärare att se framåt.
• Vad i den här boken bekräftar ditt eget tänkande när vi specifikt pratar om barns lärprocesser?
Det jag tagit upp i tidigare ovanstående frågor, det vill säga Hur man lär. Jag tror inte på envägskommunikation, tysta elever och en lärare som ” lär ut”. Jag tror på kommunikation, samspel och inflytande för att skapa ett lärande som synliggör eleverna och gör dem medvetna om sitt eget lärande.
• Vad i boken vill du bemöta och argumentera emot?
På s. 61 står det att ett farligt begrepp i skolan är ” lust att lära”, jag förstår inte varför ett lärande inte kan vara lustfyllt. Att jämföra det med att lära sig cykla, självklart får man några törnar på vägen, men vad är inte mer lustfyllt än att lära sig något som man kämpat för. Jag förstår inte varför detta skulle vara ett farligt begrepp.
• Ge exempel på vad från boken som du direkt skulle kunna använda och vill prova på dina VFU-dagar/Fältdagar?
Jag tänker inte på något speciellt aktivitetsmässigt, utan det själva förhållningssättet. Jag tänker på samlingar, hur man möter barnen i förskolan utifrån innehållet i boken. Det är ju inte bara i skolan som den ständiga tystnaden skall infinna sig i förhållningssättet. Pedagogens förhållningssätt bör istället syfta till att få ett samspel med barnen, bjuda in till samtal och utveckla barnens tankar. Barnen behöver känna att de är meningsskapande individer.
• Gör en kort reflektion mellan bokens innehåll om förhållningssätt och den TED-speach som jag tidigare lagt ut på Anslagstavlan.
Filmen TED- speach hade ett fint budskap, att man skall ta tillvara på det man har i livet. Ta till vara på tiden med sin fru och sin familj. Det viktigaste i hans liv var att få se sina barn växa upp och att vara en bra pappa och ständigt bli en bättre människa. Allt annat är oväsentligt. Lite likt hur Körling ständigt vill förbättras och hela tiden utvecklas för att vara en bra lärare åt sina elever.
* Gör en kritisk analys över hur boken skulle kunna kopplas till något kursmål.
Boken redogör något utöver Att lära barnen, Hur lär man barnen? Hur utför man en samling, lektion eller aktivitet. Varför gör man det? Att samtala om detta tillsammans med barnen skapar en större betydelse. Att göra lärandet betydelsefullt i förskolan och på skolan, anser jag vara nyckeln till att lyckas som lärare, att fånga eleverna att vilja lära sig.
:

____________________________________________________________________
Kursmål:
* Kritiskt granska och analysera olika vetenskapliga texter med relevans för kursens innehåll och för den kommande yrkesrollen.
* Utifrån estetiska lärprocesser planera, genomföra, utvärdera och kritiskt granska didaktiskt material med fokus på
barns lärande.
* Kritiskt granska och analysera olika vetenskapliga texter med relevans för kursens innehåll och för den kommande yrkesrollen.
* Utifrån estetiska lärprocesser planera, genomföra, utvärdera och kritiskt granska didaktiskt material med fokus på
barns lärande.