VFU vecka 1

 VECKA 1 VFU
starten på min Vfu har varit toppen! Under mina 3 första fältdagar har jag fått veta att de har teknik som tema. Jag har efter många tankar kommit fram till att jag vill använda mig utav Ipad och en app som heter Green screen och tillsammans med barnen göra en film. Mitt didaktiska material jag tar med mig till förskolan är en saga om Spöket Laban. Jag har gjort två dockor på pinne, spöket Laban och prinsessan Busan. Prinsessan Busan bor i ett slott som jag klippt ut i kartong.

Det presenterade materialet skapade stor lust hos barnen och de fick hjälpa mig att smycka slottet genom att "tussa". Barnen fick även hjälpa mig att göra karaktärerna i sagan. Först målade vi blompinnar gröna,
(så att de inte syns på filmen) och barnen fick sedan hjälpa mig att måla och färglägga t.ex en gris, hund och katt. Jag ville inte ha allt färdigt inför projektet utan har valt att göra barnen så delaktiga som möjligt. Detta tror jag har gett mig bättre resultat och mer lustfyllt lärande i tekniken. Vi har under veckan börjat med att spela in ljud. Barnen har fått repetera replikerna i sagan som vi sedan skall lägga till i filmen som vi under nästa vecka, förhoppningsvis ska få ihop. Vi får tillgång till att dramatisera och spela upp denna form av dockteater/ film i den intilliggande skolans green screen sal.

Detta är ett jättespännande projekt som jag hoppas kunna lyckas med. Tanken är att sedan bjuda in till föreställning och visa upp vår film för 4-5 åringarna på en annan närliggande förskola samt avdelningen på andra sidan huset.

 

 

Bilden på barnet är från Appstore, EJ från förskolan!

 

Utöver detta så har vi t.ex under förmiddagen i tisdags delat in barngruppen i tre grupper. Barnen lekte bygglekar. Pluss pluss , kaplastavar och de minsta barnen med skumgummi klossar. (Avdelningen har just nu teknik som tema). I bygglekarna lär sig barnen att konstruera och bygga. De lär sig även att samarbeta och jag upptäckte även hur barnen tränade sin motorik, balans och kroppskontroll genom att gå balansgång på klossarna.

 

Pedagogernas dokumentation, uppföljning och utvärdering

Pedagogerna dokumenterade med IPad och la sedan ut ett inlägg på Unicum så att föräldrarna kunde ta del av vårt arbete med barnen. Det är ett bra sätt att göra föräldrarna delaktiga och få en insyn i vårt arbete med barnen. Vi diskuterade även hur enkelt det är att använda och att det inte behöver göras så avancerat. Det räcker med en kort text och lite bilder. Detta uppskattas av mycket av föräldrarna.
Efter aktiviteterna samlades barnen till samling och vi pedagoger skapade samtal kring det barnen gjort. De fick berätta om hur de byggt och på så sätt dela med sig av sina erfarenheter och idéer till de andra barnen. Detta är ett arbetssätt jag upptäckt att pedagogerna använder sig mycket utav. Att barnen får återberätta, dela med sig och samtala om det de gjort, vilket jag tycker är jättebra.
De äldsta barnen fick till exempel försöka göra en siffra eller bokstav med kroppen under deras aktivitet med "bokstav och siffror bok". De återberättade och visade upp detta efteråt för de andra barnen under samlingen och de tyckte det var jättekul. Jag tror att det kan vara berikande och nyttigt att få träna på dessa bitar, att presentera inför andra och att få komma till tals och berätta inför grupp. Att avdramatisera detta i tidig ålder skapar, tror jag ett större självförtroende senare i skolan vid presentationer och redovisningar.

 


_____________________________________________________________________

Berörda kursmål:

självständigt planera, genomföra, utvärdera och kritiskt reflektera över tematiskt arbete där estetiska lärprocesser är utgångspunkt för att undersöka och bearbeta olika kunskapsområden.

utifrån estetiska lärprocesser planera, genomföra, utvärdera och kritiskt granska didaktiskt material med fokus på barns lärande.

tillämpa, motivera och kritiskt granska användandet av olika digitala redskap för att stödja barns utveckling.

kommunicera kursens innehåll med barn och yrkesverksamma.

 




Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0