Vecka 2 VFU

 
 

Vecka 2 VFU

 

Denna veckan har bara swishat förbi känns det som! Projektet är i full gång och nästan färdigt.

 

Under veckan så har vi sammanställt ljudfilen. Ett misstag var att spela in barnen på mobilen och inte på ipaden som vi har allt annat på. Även problematiken kring att få in min berättarröst in emellan uppstod. Detta löste vi genom att ladda ner röstmemo till ipaden och spela upp replikklippen från barnen, pausa och däremellan pratar jag med min berättarröst. Tillslut hade vi 3 långa klipp istället för 40 småklipp, allt samlat på Ipaden. Ljudfilen är alltså nu intakt.

 

Onsdagens förmiddag denna veckan spenderades på skolan i green screen salen. Vi hade med oss stativ, iPad, sagan och pinnarna med karaktärerna i sagan som barnen gjort. Vi fick hjälp av en lärare som visade oss hur allt med ljus och så fungerade. Vi gjorde ett testklipp med barnen så att de fick se vad vi skulle göra. De fick hoppa och dansa till musik framför den gröna väggen, vi la efteråt till en strand i Karibien som bakgrund. När vi sedan vände ipaden och visade barnen så blev dom riktigt imponerade. "Vad häftigt! " "Hur kom vi dit?" "Vilket trolleri!"

 

 

Vi förklarade sedan att Laban och Labolina och hela gänget kommer att vara på bland annat en sommaräng och vid slottet. Vi sa att barnen skulle hålla upp pinnarna ovanför sig själva så de inte kom med i bild. Barnen tog instruktionerna fantastiskt bra och var väl införstådda med hur tekniken fungerade. Under de olika scenerna var det viktigt att alla var helt tysta, eftersom vi har en inklippt ljudfil. Även detta gjorde barnen med hög koncentration. Alla barnen var lika mycket delaktiga i de olika scenerna.

 

"medierat lärande handlar om att använda sig utav olika redskap som musik, drama och bild. Dessa leder till olika ingångar i lärandet." (Leijon 2013 s.54-55)

 

 

 

På eftermiddagen klippte vi ihop filmen i IMovie och ljudklippet stämmer nu överens med filmen. Detta är verkligen jätteroligt och vi har kommit fram till att detta är ett mycket bra verktyg i arbetet med de olika teman man har på förskolan. Att göra en liten film tillsammans med barnen skapar ett lustfyllt lärande och utvecklar barnen socialt, de samarbetar, komminicerar, löser problem och även deras förmåga till meningsskapande i sammanhang som ett tema om exempelvis havet blir mycket tydligt.

 

Vi har lagt till ljudeffekter från IMovie i en scen med grodyngel, då bubblar det. Vi ska ha fågelkvitter i bakgrunden i scenen på sommarängen, men det är inte klart än. I slutet av filmen står barnen på en scen. De bugar, bockar och gör "vågen", här har vi lagt till barnjubel och applåder. Förtexten är inte klar än och eftertexten är inte heller klar men då ska vi ha "Ghostbusters" i bakgrunden och barnen när de står och hoppar och dansar på stranden som vi spelade in som testklipp. Det ska bli kul när detta är helt klart.

Läroplanen för förskolan (2010, s 10) menar att varje barn skall utveckla sin förmåga att urskilja teknik i vardagen och utforska hur enkel teknik fungerar samt utveckla sin förmåga att bygga, skapa och konstruera med hjälp av olika tekniker, material och redskap.

 

 

Detta har varit fantastiskt roligt att arbeta med och jag rekommenderar verkligen alla att testa!

 

___________________________________________________________________

Referenser

Amhag, Lisbeth, Kupferberg, Feiwel & Leijon, Marie (red.) (2013). Medierat lärande och pedagogisk mångfald. Lund: Studentlitteratur.

Läroplan för förskolan Lpfö 98. [Ny, rev. utg.] (2010). Stockholm: Skolverket Tillgänglig på Internet: http://www.skolverket.se/publikationer?id=2442

 

 

_______________________________________________

Berörda kursmål:

självständigt planera, genomföra, utvärdera och kritiskt reflektera över tematiskt arbete där estetiska lärprocesser är utgångspunkt för att undersöka och bearbeta olika kunskapsområden.

utifrån estetiska lärprocesser planera, genomföra, utvärdera och kritiskt granska didaktiskt material med fokus på barns lärande.

tillämpa, motivera och kritiskt granska användandet av olika digitala redskap för att stödja barns utveckling.

 

 

 




Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0