Bilaga: Matematik seminarie
BILAGA
Här är min text från matematikseminariet.
Matematik seminarie
Vad? Begrepp och matematiska idéer som är i fokus i arbetet på förskolan:
I arbetet med form och mönster på förskolan har pedagogerna tagit initiativ till att göra en egen bilmatta tillsammans med barnen. Bilmattan skall inte bestå av målade vägar och hus utan även tredimensionella byggen för att barnen skall få större förståelse för form och rum. Projektet tar vändning då ett barn istället vill göra en kyrka. Pedagogerna följer barnets tankar och de gör även ett besök till Timmele kyrka där barnen tar del av området och dess detaljer. Barnen bygger sedan utifrån egna initiativ sin kyrka. Pedagogerna hjälper helatiden barnen att kunna skapa och utveckla sina tankar och funderingar med hjälp av olika material.
Matematik på förskolan handlar om att i lekens form ge barn kunskap om grundläggande begrepp och träna på benämningar som till exempel rum och form. Med hjälp av lekfulla strategier kan pedagogerna göra matematik synlig och lekfull för barnen (Thisner, 2007,s.5-6).
Hur? arbetssätt och arbetsformer:
Pedagogerna har valt att vara tillåtande och de utgår mycket ifrån barnens tankar och ideer. Barnen använder sin fantasi och interagerar med varandra. Även om tanken från början var att bygga en bilmatta men att resultatet blev något helt annat så har det ingen betydelse. Det viktiga är processen i skapandet och hur intresserade barnen är av vad de gör. Att då lyssna på vad som intresserar barnen, gör arbetet mer lustfyllt och kreativiteten ökar. Elisabet Doverborg & Ingrid Pramling Samuelsson menar att matematiska begrepp uppmärksammas genom olika aktiviteter och samlingar på förskolan (2007, s. 5-6). Förskolan skall sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att använda matematik för att undersöka, reflektera över och pröva olika lösningar av egna och andras problemställningar (Lpfö 98, rev 2010,s.10).
Varför? Fördelar och nackdelar med de gjorda valen:
Jag kan bara se fördelar med de gjorda valen på förskolan. Att utgå från barnens intresse ger tillgång till alla inblandade. Att göra barnen delaktiga i arbetet och kunna vara med och bestämma riktning på ett projekt kan bli mycket spännande.
Det blev inte alls som de hade tänkt sig, men det blev en hel del matematiska begrepp på vägen ändå. Vilket vad jag förstod, var den egentliga grundtanken med bilmattan. Alltså att arbeta med former och mönster.
Förskolan skall sträva efter att varje barn utvecklar sin förståelse för rum, form, läge och riktning och grundläggande egenskaper hos mängder, antal, ordning och talbegrepp samt för mätning, tid och förändring. Förskolan ska även sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att urskilja, uttrycka, undersöka och använda matematiska begrepp (Lpfö 98, rev 2010,s.10).
Berörde kursmål:
• skriva och bearbeta texter enligt vedertagen svensk skriftspråksnorm och använda källhänvisningsteknik enligt Harvardsystemet.
_________________________________________________________________________
Referenslista
Doverborg, Elisabet, 1947-. - Förskolebarn i matematikens värld / Elisabet Doverborg & Ingrid Pramling Samuelsson. - 1999 - 1. uppl.. - ISBN: 91-47-04950-2
Thisner
Läroplan för förskolan Lpfö 98. [Ny, rev. utg.] (2010). Stockholm: Skolverket
Tillgänglig på Internet: http://www.skolverket.se/publikationer?id=2442
Thisner, Annika (2007). Matte på burk: en arbetsmetod för förskolan. Stockholm: Sveriges utbildningsradio
1